Case: Een straalverbinding als connectiviteits oplossing

SNEL OPGELEVERD: FLEXIBELE EN VEILIGE CONNECTIVITEITS OPLOSSING VOOR TIJDELIJKE KANTOOROMGEVING.

Onze opdrachtgever is een organisatie met meerdere vestigingen in het land, en één van de vestigingen in Amsterdam heeft vanwege ruimtegebrek tijdelijk een extra kantoorlocatie (locatie 2) op ca. 300 meter van de andere kantoorlocatie (locatie 1) in gebruik genomen. In totaal werken er op deze twee vestigingen in Amsterdam ongeveer 25 mensen.

“Hoe kunnen wij onze  locaties met elkaar verbinden, zodat zij als één locatie kunnen functioneren?”

Straalverbinding: Flexibele en veilige connectiviteitsoplossing voor een tijdelijke kantooromgeving.

aandachtspunten

Bij het uiteindelijke advies hebben wij een aantal extra aandachtspunten meegenomen in ons advies, namelijk:

Beide locaties zijn gevestigd in een bedrijfsverzamelpand, die zelf connectiviteitsverbindingen levert aan de huurders. Omdat onze opdrachtgever met privacygevoelige data werkt, hebben zij ervoor gekozen om toch een eigen, exclusieve infrastructuur aan te laten leggen. Zo kan men de werking en beveiliging van de verbindingen zelf onder controle houden. Deze exclusieve verbinding is gerealiseerd op de hoofdlocatie (locatie 1). Op de extra locatie (locatie 2) is nog geen exclusieve verbinding aanwezig, maar vanwege dezelfde redenen wil men ook op de extra locatie geen gebruik maken van de (gedeelde) faciliteiten van het bedrijfsverzamelpand.

Uiteraard geldt voor de geboden oplossing dat de beveiliging van de data gegarandeerd moet zijn, daarnaast is de extra locatie is een tijdelijke locatie en de oplossing moet snel opgeleverd kunnen worden.

Straalverbinding:

 
Bij een straalverbinding worden twee schotelantennes tegenover elkaar geplaatst, waardoor het mogelijk wordt data/ digitale gegevens te versturen van de ene antenne (locatie 1) naar de andere antenne (locatie 2). Het is mogelijk om een snelheid van enkele gigabits per seconde te halen, waarmee het een goed alternatief kan zijn voor een reguliere kabelverbinding. Naast het plaatsen en installeren van de antennes hebben we er uiteraard ook voor gezorgd dat de twee netwerken van de locaties met elkaar zijn gekoppeld zodat de twee locaties als één locatie kunnen opereren.
straalverbinding_inphos

Straalverbinding: snel, flexibel en kostenbewust

Omdat de opdrachtgever geen gebruik wilde maken van de (gedeelde) verbinding die op de extra locatie aanwezig is, waren er twee opties voor deze opdrachtgever mogelijk: een exclusieve (internet)verbinding op de extra locatie of een straalverbinding* tussen de twee locaties.

Op basis van de aandachtspunten bleek een straalverbinding tussen de twee locaties een ideale oplossing: de tijd voor oplevering was aanzienlijk korter (weken tot maanden) ten opzichte van een nieuwe, exclusieve internetverbinding en daarmee ook qua kosten een stuk interessanter. Gezien het tijdelijke karakter van de extra locatie, was de investering in een nieuwe exclusieve verbinding niet realistisch. Daarnaast waren de omstandigheden voor een straalverbinding perfect, doordat de twee locaties slechts enkele honderden meters bij elkaar vandaan liggen.

Veilige dataoverdracht: hoog beveiligde versleuteling van alle data

Om de veiligheid van de privacygevoelige data te garanderen, hebben we extra beveiligingstoepassingen ingericht in de vorm van versleutelde (encrypted) data. Dit is vergelijkbaar met de beveiligingsmaatregelen die worden toegepast bij (besloten) Wi-Fi omgevingen. Zo hoeft de opdrachtgever zich geen zorgen te maken dat hun data zomaar op straat komt te liggen en daarmee beschikbaar is voor (potentieel) kwaadwillende personen.

service: Monitoring en management van de verbinding uitbesteed

Tenslotte monitoren wij ook de straalverbinding. Wij zijn in staat om (op afstand) mogelijke dreigingen in een vroeg stadium te signaleren en aan te pakken.