Zo krijg je zicht op de risico’s in ICT

Zo krijg je zicht op de risico's in ICT

Waarom we doen wat we doen

Zo krijg je zicht op de risico's in ICT

Bedrijven en organisaties zijn in hoge mate afhankelijk van hun ICT-systemen. Allerlei soorten bedreigingen vormen daarom een risico voor de continuïteit.

Er zijn nogal wat risico’s en gevaren die je ICT-omgeving bedreigen. Een uitval van je ICT-systemen kan de continuïteit van je organisatie behoorlijk onder druk zetten, we zijn immers in hoge mate afhankelijk van onze IT. De laatste maanden is ransomware bijvoorbeeld veelvuldig in het nieuws. Hackers verkrijgen toegang tot je systeem en versleutelen bestanden, die je misschien terugkrijgt na het betalen van losgeld (ransom). De schade die hackers zo creëren is groot. Niet alleen het losgeld (waarvan betalen wordt afgeraden), maar ook de imagoschade is groot. En dan de tijd en kosten die je nodig hebt om bestanden terug te halen en opnieuw (en beter) te beveiligen. Imagoschade zorgt direct ook voor financiële schade, want niet iedere partij wil langer zaken doen met een organisatie die gehackt is.

Steeds weer nieuwe gevaren

Nieuw is spear phishing: heel gerichte phishing waarbij heel gericht informatie wordt verkregen om bijvoorbeeld mensen te bewegen transacties om te leiden naar een rekeningnummer van een derde, en heel specifiek op een individu of organisatie gericht. En dan hebben we nog spoofing e-mail en social engineering: via de telefoon en op social media worden allerlei gegevens verzameld en ontfutseld om op die manier meer te weten te komen over bijvoorbeeld inloggegevens. En hackers worden steeds slimmer en weten meer en meer de beveiliging van bedrijven en organisaties te omzeilen.

Beveiliging breed aanpakken

Wat te doen? Allereerst is het zaak om beveiliging van ICT-systemen en data uiterst serieus te nemen. Beveiliging moet in de hele breedte van het ICT-systeem aangepakt worden: alle apparaten, alle applicaties, alle data en alle accounts. Maar het gaat ook om een goed beveiligingsbewustzijn: awareness bij de medewerkers. Als zij in staat om social engineering en spoofing e-mail goed en efficiënt te detecteren, dan ben je al een eind op weg. Een beveiligingsbeleid is voor veel bedrijven echter een lastige drempel om te nemen. Maar zicht op de risico’s is alvast een eerste stap. Zorg extra goed voor je kroonjuwelen: de data die er werkelijk toe doen, je intellectuele eigendom. 

Bepaal de impact van een aanval

Een veelgehoord punt: het is niet de vraag óf, maar wanneer een hack je overkomt. Dat is zeker waar: iedereen heeft wel eens een phishing mail ontvangen. Meer specifiek is de vraag echter: welke impact heeft een aanval op je organisatie? De impact op je continuïteit moet altijd zo klein mogelijk zijn en je kunt maatregelen nemen om die impact tot bijna nihil te reduceren. Dat kan!

Meer weten?

We vertellen graag alles over onze oplossingen en te nemen maatregelen voor beveiliging. Neem eens contact met ons op! 

 

GRATIS Module: Hoe ‘security aware’ bent u?

Denkt u nu, dit is ook interessant voor mijn organisatie en wilt u meer weten over het belang van security awareness? Wilt u op een laagdrempelige manier meer inzicht krijgen in de risico’s en consequenties van menselijk handelen? Informeer dan naar onze security awareness demo!

Inphos security oplossingen: Complete beveiliging, op elk gebied

Wij helpen organisaties met hun digitale transformatie door het creëren van een moderne, op cloud gebaseerde ICT-omgeving. Een werkplek die gericht is op de standaarden van nu, maar ook flexibel en aanpasbaar is ten aanzien van toekomstige ontwikkelingen. Hierin staat een optimale afstemming tussen slim samenwerken en de juiste beveiliging centraal. Wij bieden oplossingen waarmee medewerkers sneller, makkelijker en veiliger kunnen samenwerken. Daarbij zetten wij in op securitymaatregelen die gebaseerd zijn op drie pijlers: de techniek, proces maar bovenal de mens. Wij nemen onze klanten daarin bij de hand en begeleiden hen in hun route naar het bedrijf van de toekomst, in een tempo dat past bij de klant.
Wellicht is dit ook interessant voor u:
ICT beveiligingsbeleid als basis voor technische ict maatregelen
E-mail gehackt! Wat nu?
Schaduw ICT: Hoe ga je daar als bedrijf mee om?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *